A Mesebeli tornáról

A Mesebeli tornáról

A Mesebeli torna (röviden Mebeto) egy egyedi, saját koncepció alapján felépített élménytorna! A Mebeto zenés élményórák során a nyolc intelligenciát kívánom fejleszteni. A foglalkozások fókuszában az érzelmi, értelmi, szociális és a környezeti intelligencia fejlesztése áll!

A Mebeto-ban mindaz megvan, amire egy gyermeknek szüksége van: mese, játék, zene, varázslat, bábozás, mozgás, táncolás, éneklés, önmegvalósítás. Mindez együttesen egy utánozhatatlan összetett élmény.

A Mebeto eszközrendszerével minden gyermek megközelíthető, elvarázsolható. Sőt mindegyikük garantáltan sikerélményben részesül, hiszen véleményem szerint „mindenki jó valamiben”!

A Mebeto mesék saját mesék, melynek lélegző szereplői mi magunk vagyunk. A mese bárhogyan alakulhat, éppen ezért nincs két egyforma Mebeto.

A mese az érzelmi intelligencia fejlesztésének legfontosabb eszköze, olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben. A mesebeli szituációk során megtapasztalhatja az érzelmi biztonságot, melyben el tud lazulni és feszültségeit, napi félelmeit is fel tudja dolgozni. Lehetősége van a gyermeknek ezeket nemcsak megélni, hanem ki is mondani és ki is mozogni magából!

Mesealakok, mesehősök bőrébe bújva játszva ismerkednek meg a résztvevők környezetünk szereplőivel, és az őket érő káros hatásokkal. A mesében interaktív módon befolyásolhatják a történet menetét. Ezt még jobban elősegíti a jól megválasztott zene és a bábjáték, valamint a sok-sok mozgás.

A bábjáték összetett élményt kelt, a teljes személyiséget fejleszti: nyelv/tárgy/mozgás esztétikája, segíti az érzelmi azonosulást, fejleszti a produktív és reproduktív fantáziát, a verbális- és metakommunikációt, a mozgás koordinációt, fokozza az önbizalmat, a báb mögé bújva a gyermek bátrabban szólal meg, könnyebben leküzdi a gátlásait.

A bábokkal pont úgy bánunk, mint az emberekkel, finoman, lágyan szeretettel és tisztelettel. Ezért erős koncentrációra (nehogy leejtsük, nehogy megbántsuk, megijesszük), figyelemre (jól érezze magát kezünkben) tiszteletre és fegyelemre nevel a velük való bánásmód.

Egyedi módszeremmel, úgy érzem, hogy megkönnyítem a gyermekek számára a környezettudatosság és a klímaváltozás befogadását. Meséimben helyet kapnak a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozó szituációk is. A mesebeli történetekben a gyermekek könnyebben befogadják a fontos információkat.

A Mesebeli tornában meseterápiás módszereket, drámapedagógiai módszereket, élménypedagógiai módszereket egyaránt használunk. A pszichodráma technikákat is alkalmazzuk.

A Mesebeli Torna mozgásfejlesztése során iskolaelőkészítő gyakorlatok (McKenzie tornagyakorlatok- gerincizmok erősítése, lábtorna) jóga gyakorlatok, Ukido gyakorlatok, Alapozó terápia gyakorlatok, TSMT gyakorlatok is helyet kapnak. Természetesen feszültségoldó technikákat is alkalmazunk. Tapasztalataim szerint az óvodás korosztály igen fogékony a környezettudatosságot fejlesztő órákon. Ráadásul még idejében el kell kezdeni a környezetvédelemről és a klímaváltozásról a gyerekek felvilágosítását, mert ők a jövő nemzedéke és ők tehetnek majd legtöbbet Földünk megmentéséért! Véleményem szerint nem lehet elég korán elkezdeni gyermekeink felvilágosítását a klímaváltozásról, természetesen a korcsoportnak megfelelő módon a zene, a mese és mozgás hathatós segítségével. Ezzel a módszerrel könnyebbé tesszük a tanulási folyamatot, mivel több érzékszervet is bevonunk az ismeretek elsajátításába.

Hitvallásunk, célkitűzésünk

Hitvallásunk

Meggyőződésünk, hogy minden gyermek egyedi, különleges, megismételhetetlen, és szerethető kincs!

„Minden gyerek egyedi, és mint ilyen, joga van elvárni személyisége tiszteletben tartását, szüksége van arra, hogy saját ritmusának megfelelően éljen és pihenjen, joga, hogy ne legyen mindig tiszta és tökéletes, joga van hibázni, szüksége van a feltalálásra és alkotásra, szüksége van esztétikai érzelmekre, joga van bármiféle tudás megszerzésére.”
(Celestin Freinet)

Célkitűzésünk

A felnövekvő társadalom, azaz gyermekeink bio- pszicho- szociális jólétének, a magabiztos személyiség kialakulásának elősegítése egy szórakoztató élménytornával. A MEBETO során az élményen túl, a következő készségeket kívánom fejleszteni: érzelmi, nyelvi, zenei, logikai, természeti, szociális és kognitív intelligencia, ill. agresszió- és konfliktuskezelés, kudarctűrés, stresszlevezetés, felelősségvállalás stb. A Zöld Mesebeli torna foglalkozások kiemelt célja környezetünk védelme, a természet szeretetének hangsúlyozása, azaz egyfajta felelősségtudat átadása, mely cselekvésre ösztönöz. Álmunk nem kisebb, mint a környezetvédelmet normává tenni!

Alapítók, munkatársak

Szabályok

  • Csak egészséges gyermek vehet részt az órán!
  • A foglalkozások alatt intenzív testmozgást végzünk, ezért a foglalkozást megelőző egy órában kérem ne fogyasszanak nehéz és cukros ételteleket.
  • Vizes kulacsot mindenki hozzon az órára a folyamatos folyadékpótlás érdekében.
  • Semmilyen játékot, kütyüt ne hozzanak a foglalkozásra.
  • Ékszert a foglalkozás alatt tilos hordani.

Kényelmes ruházat, hosszú nadrág, tappancsos zokni, bokánál záródó cipő vagy szandál.
A kúszó- mászó tornagyakorlatok során a burkolat feldörzsölheti a gyerekek lábát. Ennek megelőzése érekében a hosszú nadrág javasolt.

A szülő az első foglalkozáson természetesen bent lehet!
A szülő feladata a gyermeket átöltöztetni és a mellékhelyiségbe kísérni. A gyermeket csak és kizárólag az viheti el, aki a foglalkozásra hozta!

A helyszínek előtt általában ingyenes parkolási lehetőség van.

Minden iskolai szünetben szervezünk Zöld Mebeto, tánc, óvodai előkészítő, iskola-előkészítő és sport-előkészítő táborokat. A táborok csak megfelelő létszám esetén kerülnek megtartásra (minimum 10 fő).

Díjmentes bemutató órák minden év szeptemberében és januárjában vannak.
A pontos időpont és helyszín a Mesebeli torna Facebook oldalon kerül meghirdetésre! Bejelentkezés a bemutató órák esetében is szükséges!

Nagyobb létszámú csoport esetében Budapest más kerületében is tartok foglalkozásokat!

Készpénz.


Érkezés

Kérem szíveskedjenek az óra megkezdése előtt nyáron 5-10 perccel, télen pedig 10- 15 perccel korábban érkezni. Az órát pontosan kezdjük!

Bejelentkezés

A foglalkozásokra minden esetben be kell jelentkezni, a megadott elérhetőségeken! A meghirdetett időpont előtt két nappal szíveskedjenek jelentkezésüket elküldeni. A foglalkozás napján csak 15 óráig tudunk hívásokat fogadni. Az órák csak megfelelő létszám esetén kerülnek megtartásra.

Kérem, hogy csak abban az esetben jelentkezzenek, ha biztosan el is tudnak jönni!

Ha bármilyen okból kifolyólag végül mégsem tudnak eljönni, kérem jelezzék a foglalkozás előtt! Küldjenek egy e-mailt (mesebelitorna@gmail.com), de üzenhetnek a Mesebeli torna- Mebeto Facebook oldalon is, vagy telefonálhatnak a 06-30/638-37-38 telefonszámra! Köszönöm.

Együttműködő partnereink

Rólunk írták